Stahování včelstev na podletí (zazimování) a Včelí Smetenec

Datum přidání: , Autor:

Nejvhodnější doba na tvorbu smetenců je paradoxně na podletí, kdy stahujeme včelstva na dva nástavky přitom je velmi nutné ihned nástavek na 11 rámků okamžitě zúžit na 9 rámků a prázdné místo v nástavcích je třeba vyplnit polystyrenovou vložkou šíře 7 cm místo těch 2 rámků to se týká spodního nástavku na Varoadně.

Vrchní nástavek taky zúžíme na 9 rámků na volné místo po 2 rámcích, dáme Rámkové krmítko (plastové) cca na 4,3litru cukerného roztoku (prosím ne žádné poměry ale nasycený roztok co voda na sebe naváže cukru je to potom takový řídký med)

A teď všichni víme, že ze 4 nástavků (2 plodiště a 2 medníky) se nám v žádném případě včely do dvou nástavků zúžených na 18 rámků (po 9 v každém nástavku) do úlu nevejdou a nutně tvoří na česně tzv. hrozny včel celé česna jsou obležena včelami, které se postupně vytrácejí, a my se domníváme, že postupně vlezli do úlu, NENÍ TOMU TAK, VČELY POSTUPNĚ VENKU HYNOU vím někdo namítne „jsou to letní včely, stejně by zemřely“ a teď je čas na SMETENEC!

Já tyto přebytečné včely sesypu na rámky, nejlépe na čerstvě vytočené po medu, ochotně tam zůstávají netřeba se bát. Jedná se zpravidla o 1,5kg včel. A to jsou právě ty včely, které by stejně venku uhynuly.

Včely usazuji na Varoadno (česno je uzavřené) a 1 nástavek uvnitř je 9 vytočených rámků z medomedu a krmítko, které ihned naliji cukerným roztokem a uzavřený nástavek stříškou odvezu nejméně 3 km od stávajícího stanoviště. Na druhý den navečer vkládám mezi rámky novou koupenou kvalitní rozkladenou matku i s doprovodem včel (doprovodné včely nikdy nevypouštějte) zpravidla za 2 dny doplním další krmítko cukerným roztokem. Po asi 5 dnech zkontroluji přijetí matky a na rámky nahoru ještě dávám APIVITAL TĚSTO (100% výživa matky a plodu) asi za 12 dní přidávám další nástavek nejlépe se soušemi. Smetenec krmím na 5 krmítek to je asi 22kg.  POZOR 22kg NENÍ TO MOC, VČELY SPOTŘEBUJÍ ASI 50% NA VÝŽIVU PLODU. Takže je před zazimováním zkontrolovat stav zásob a popřípadě zakrmit.

Budete se divit, ale letní včely, které by na podletí uhynuly, Vám bez problémů vychovají nové kvalitní včelstvo zimní generace a neuhynou.

Vám radí Salvet