Protirojová metoda LBV - žádný nový objev, stačí dodržovat jednoduché protirojové zásady

Datum přidání: , Autor:

V časopisu Včelařství vyšel před několika lety článek o protirojové metodě LBV od autorů Linhart, Bičík a Vagera, avšak v praxi jsou jednoduché protirojové zásady známé již několik desítek let. Jde o tyto zásady:

  1. Ve včelstvu nesmí být matka starší 2 let, to tedy znamená, že by se měly v každém případě měnit matky, a to z ušlechtilích chovů každý druhý rok. Starší se vyrojí.
  2. Na podletí zazimovat silné včelstva a to na dvou nástavcích s dostatkem místa na zásoby a ponechat 3-4 kg medu a dokrmit 8-10 kg cukerného roztoku.
  3. Jakmile začne stavební pud, ihned vložit do každého nástavku 2 stavební rámky, celkem 4 stavební rámky. Nejlépe po jarní prohlídce na dno přidáme 3 nástavek (velmi důležité je poskytnout včelstvu, které má jarní dynamický rozvoj, dostatek místa na rozpínání) a dále včasné přidání 4 nástavku popřípadě 5 nástavku. Pokud nemají včelstva dostatek prostoru, rojí se.
  4. Stavba úlu by měla být silně zateplená, neboť pokud se úly a následně úlový prostor přehřívá jarním sluníčkem, včelstva to podněcuje, rychle se rozvíjí a narůstá rojová nálada. V úlovém prostoru by měla být stálá teplota kolem 35,5°C, a to i v noci, protože když se ochladí a úlová teplota kolísá (obvykle to bývá v květnu - pravidelně po následném oteplení) se včely rojí.

Pokud včelař dodržuje tyto zmíněné jednoduché úkony, roje nejsou. V mém případě se již po dobu 10 let včely nevyrojily.

Nemůžu tak souhlasit s obsahem článku přítele Miroslava Balouška na metodu LBV. V článku píše, že 2 trubčí plásty se vždy vkládají do středu plodiště, což je chyba, neboť plodiště se nesmí tzv. roztrhnout. Každý zásah do plodiště zbrzdí jeho rozvoj.

Dále nemohu souhlasit s tím, že ponechává trubčí rámky ve včelstvu a to celoročně. Na trubčině se včelstva nezimují a co Varroa destruktor? Proto se stavební rámky vkládají po okraji plodiště. Je dobré si je označit, abychom je mohli po 45 dnech vyjmout ze včelstva, a to proto, že první trubce necháme vylíhnout - je to nutné pro včely (25 dní vývojové stádium) a za dalších 20 dní zavíčkovanou trubčinu odebereme a nahradíme mezistěnami - metodika potírání Varroázy.

Co se týká výměny matek - přítel Baloušek nám tvrdí, že z 88 včelstev se přirozeným způsobem tichou výměnou obnovilo 65 matek. Přátelé včelaří, myslíte, že je to možné? Já nevěřím. Je samozřejmostí, že pokud se nám včelstvo nevyrojí, jsou medné výnosy vyšší, a taky co nejmíň zásahů do plodiště je přínosem.