Léčení včelstev ekologickou metodou - kyselinou mravenčí

Datum přidání: , Autor:

Zjistil jsem, že velké množství včelařů léčí svá včelstva dle SVS, což je špatně. Ve článku Vám popisuji metodu, kterou včelstva já léčím, jde o kyselinu mravenčí (65%).

Obecně o léčení včel

Prevence a tlumení nákazy Varroa d., spóram Nosema apis a Ascosphaera apis, ale i moru včelího plodu patří k základním povinnostem včelaře, jak udržet ve včelstvu zdraví a posléze zdravotně nezávadný med. Přitom však my včelaři musíme respektovat a dodržovat všechny normy a nařízení SVS s ohledem na hygienu a snažit se plnit tyto zákony.

Léčení kyselinou mravenčí

Svoje včelstva léčím KM (kyselina mravenčí 65%). S léčbou začínám ihned, jak se včelstva na podletí stahují na 2 nástavky, což je začátkem srpna. Vkládám do podmetu misku 10 x 10 cm s 65% KM (okolo 0,5 dl), kterou přikryji molitanem pro odpařování, který je tak vysoký, jak miska viz. foto. Dále na rámky pokládám stropní odpařovač, další KM 0,5 dl náplň a přikryji folií. Víme že vývojové stádium brouka Vorroa d. je 14 dní, to znamená, že nechávám obě léčebné náplně ve včelstvu bez přestávky až do konce dubna (9 měsíců). Obě náplně je samozřejmě nutné dle potřeby neustále doplňovat - nesní nikdy vyschnout.

Pro kontrolu, zda mé dlouhodobé léčení kyselinou mravenčí bylo úspěšné, provádím na každém mém stanovišti kontrolní Fumigaci (Varidol) asi u 15% včelstev, většinou se spadem Varroa d. nula. 

Tento způsob léčení lze provádět i dále v jarních a letních měsících i počas medové snůšky, neboť jak známo v rozboru medu, je jeho součástí i kyselina mravenčí (a včely ví, kolik KM do medu patří, obavy tak nejsou na místě). Z toho vyplývá, že včelstva se dle mého názoru dají kyselinou mravenčí 65% léčit i celoročně. Jsem si vědom a vím, že tato metoda potírání Varroa d. spóram Nosema apis a Ascosphaera apis není schválena podle veterinárního zákona, ale jako chovatel svých včelstev jsem taky povinen v každém případě zajistit preventivní léčení mých včelstev. 

Léčiva schválena SVS

Formidol destičky a. u. v. - odparná deska 40 ml. 85% KM

Dle návodu se vkládá na 48 hodin. Po uplynutí 48 h. obal odstraníme a za dva dny odstraníme celou desku. Chtěl bych upozornit, že vývojové stádium Varroa destruktor je 14 dní, takže léčení touto metodou FORMIDOL je podle mě hloupost a nemůže být účinné. Znám případy, kdy při této léčbě FORMIDOLEM KM 85% přišli o celá včelstva, v lepším připadě byly včely poškozené (deformace křídel atd.). 

Gabon

Gabon je velmi oblíbený, ale všichni víme, kolik je v něm velmi škodlivé chemie nejen na brouka Varroa d., ale i na samotné včelstvo. Gabon 90 byl z těchto důvodů zakázán a vzápětí vznikl Gabon 95 na stejném chemickém složení, avšak už schválený SVS. Škodlivé látky skončí v úle a posléze v medu, neboť nikdo je z úlu neodstraní.

Varidol

Varidol se zapaluje na knotech, veškerá chemie spaliny z knotu končí v dokonale ucpaném úle. Spaliny a spady z chemie se usadí a skončí v úle a posléze v medu, neboť nikdo je z úlu neodstraní.

Aerosol

Médium k dopravě tohoto léčiva zpravidla bývá aceton (provádí se v zimě - nezamrzá). Opět i tento končí v úle a posléze v medu, neboť se nedá z úlu odstranit.

 

Toto všechno nám SVS schválila a dobrovolně si tuto chemii do svých úlů dopravujeme a v medu ji užíváme. Otázka pro SVS a všechny, co o tom rozhodují, proč nemůžeme jít touto jednoduchou ekologickou metodou kyseliny mravenčí (KM 65%)? Zkuste to, doopravdy to funguje!